panorama

Maailman helpoin ammatti

Ari-Matti Jänkälä

Olen todennäköisesti poikkeuksellisen kovapäinen ihminen - tai ainakin tavallista huonompi oppimaan. Olen ollut toimialalla, jota rakennuttamiseksi kutsutaan, kohta 15 vuotta, mitä ennen työskentelin erilaisissa rakennusurakoinnin tehtävissä. Yhteensä tätä kokemusta on kertynyt reilu 20 vuotta. Ryhtyessäni rakennuttajakonsultiksi joskus vuosituhannen alkupuolella olin sitä mieltä, että homma on helppoa, olinhan hoitanut rakennushankkeita pitkään jo aikaisemmin. En olisi voinut olla yhtään enempää väärässä. Nyt, erinäisiä välillä värikkäitäkin kokemuksia rikkaampana, olen sitä mieltä, että tässä työssä on vielä paljon opittavaa. Paljon.

Unohdetaan allekirjoittaneen paksukalloisuus vähäksi aikaa. Veikkaan, että en ole ainoa, joka on olettanut tämän homman olevan helppoa. Vaikea on löytää sellaista suunnittelutoimistoa, joka toimialaan ei kuuluisi rakennuttaminen. Myös isännöitsijätoimistoista näyttää löytyvän paljon päteviä rakennuttajia. Mitä rakennuttamistehtävistä vastaava sitten tekee? Kokoaa valmiit suunnitelmat, tekee tarjouspyynnön ja urakkaohjelman ja toimittaa paketin urakoitsijoille tarjousten jättämistä varten? Pitää sitä ennen muutaman kokouksen ja kyselee suunnittelijoilta, miten menee – yleensä tässä vaiheessa menee hyvin. Tekee urakkasopimuksen valmiille lomakepohjille ja pitää työmaakokoukset RT-kortistosta kopioidun mallin pohjalta? Helppoa kuin heinänteko? Niin minäkin kuvittelin.

Ehkä ongelma ei piilekään siinä, mitä rakennuttajan tehtäviin oikeasti kuuluu, vaan ongelma onkin itse sana, joka saa työn kuulostamaan petollisen helpolta. Rakennuttaminen on teettämistä. Käsket vain muita tekemään hommansa ja he hoitavat sen. Itse asiassa voisimme lopettaa rakennuttamisesta puhumisen ja ryhtyä puhumaan projektin johtamisesta, sillä siitä oikeasti on kyse. Kyse on siitä, että rakennushanketta johdetaan siten, että asiakkaan tavoitteet määritellään selkeästi ja ne siirtyvät suunnitelmiin sekä toteutukseen onnistuneesti. Kuulostaako vieläkin helpolta?

Mietitään seuraavaksi, kenen pitää katsoa peiliin, jos rakennushanke epäonnistuu. Kun suunnitelmat ovat puutteelliset, toteutuksen laatu pettää tai aikataulut ja kustannukset karkaavat.  Jos olisit tuo edellä kuvattu rakennuttaja, sanoisit, että vika on suunnittelijoiden ja urakoitsijoiden. Eihän urakkaohjelmassa tai tarjouspyyntökirjeessä mitään vikaa ollut. Mutta jos olet projektin johtaja, ensimmäinen peiliin katsoja olisit itse. Miksi projektiin on valittu suunnittelija tai urakoitsija joka ei suoriudu tehtävistään? Miksi hankkeessa on epärealistinen aikataulu tai budjetti? Onko se suunnittelijan tai urakoitsijan vika, jolta tarjous on pyydetty? Ei kai? Kuka on hoitanut urakoitsijoiden ja suunnittelijoiden valinnan tai laatinut aikataulun ja budjetin? Katso peiliin.

Projektin johtaminen on paljon muuta kuin tekninen suoritus ja kaupallisten asiakirjojen laatiminen. Sopimustekniikan, urakkamuotojen ja lainsäädännön osaamista ei voi vähätellä, mutta kyse on ennen kaikkea koko prosessin hallinnasta ja sen ohella ihmisten johtamisesta. Jälkimmäinen on se vaikeampi osuus. Projektin johtaja on kuin kapellimestari, jonka ei tarvitse itse osata soittaa kaikkia instrumentteja, mutta jonka täytyy tietää, miltä ne kuulostavat. Sen lisäksi orkesteri täytyy saada antamaan parastaan. Rakennuttaja taas on henkilö, joka antaa nuotit soittajille ja jää odottamaan, miltä kappale kuulostaa.

Voi olla, että olen väärässä. Allekirjoittanut vaan on poikkeuksellisen paksukalloinen, eikä ole parissakymmenessä vuodessa oppinut kaikkea sitä, mitä muut osaavat luonnostaan. Ehkä homma oikeasti onkin helppoa. Tuurilla ne laivatkin seilaavat. Tosin navigointi lisää todennäköisyyttä päästä määräsatamaan. Jos kuitenkin sattumoisin olisin oikeassa, mieti haluatko seuraavaan hankkeeseesi rakennuttajan vai projektin johtajan. Rakennuttajia löytyy paljon, hyviä projektin johtajia huomattavasti vähemmän.  

Sanotaan, että johtaminen on maailman vaikein ammatti. Vaikeata ei ole kuitenkaan johtaminen, vaan hyvä johtaminen. Siksi tässä työssä on vielä paljon opittavaa - ja juuri siksi se on niin mielenkiintoista vielä parinkymmenen vuoden jälkeen.  

Kommentit
Jaakko Tailanen kirjoitti...
Hei Ari-Matti, ja kiitos erinomaisesta blogipostauksesta. Olen ollut pitkään kiinnostunut rakennusurakoitsijan ammatista sen monipuolisuuden vuoksi. Tekstisi lisäsi kiinnostusta entisestään, ja pidin siitä kuinka osoitit että rakennusurakoitsijat ovat pikemminkin projektin johtajia. Jatkuva oppiminen ja kehittyminen ovat varmasti hyvin läsnä tässä ammatissa, ja ihmisten kanssa työskentely tuo työhön aina oman positiivisen lisänsä. https://www.viikinrakennus.fi/palvelut/pienkorjaustyot
29.01.2019 14:23

Kommentoi
Käytämme sivustollamme evästeitä. Jatkamalla sivustolla, hyväksyt evästeiden tallentamisen laitteellesi. Lisätietoja