panorama

Elinkaarikustannusten hallinta tuo säästöä 

Hankintahinnaltaan halvin ei läheskään aina ole paras - eikä yleensä edes pitkällä tähtäimellä edullisin. Joskus taas kalliisiin ratkaisuihin investoiminen ei maksa koskaan itseään takaisin. Rakennusinvestointiin liittyy joka tapauksessa aina kustannuseriä, jotka muodostuvat vasta valmistumisen jälkeen vuosien tai vuosikymmenten kuluessa. Näiden tekijöiden, kuten energia- tai kunnossapitokustannusten, merkitys voi kuitenkin olla koko hankkeen elinkaaren kustannusten kannalta ratkaiseva - jopa hankintahintaa suurempi.

Elinkaarikustannusten ja energiatehokkuuden hallinta on tulossa yhä tärkemmäksi korjaus- ja uudisrakennusinvestoinneista päätettäessä. Elinkaarikustannusten huomioiminen kuitenkin unohtuu usein suunnitteluratkaisuja vertailtaessa ja investointipäätöksiä tehdessä - tai sitten päätökset tehdään pelkästään mielikuvien varassa. Ratkaisut voi ja kannattaa kuitenkin tehdä perustuen tietoon ja selkeisiin elinkaarilaskelmiin (LCC). 

Prodeco Oy:n kehittämän ECost-elinkaarilaskentamallin avulla voidaan helposti arvioida hankkeen elinkaarikustannukset ja energiankulutus sekä vertailla eri suunnitteluvaihtoehtoja yksittäisistä rakennusosista tai aina kokonaisiin rakennuksiin. Laskelmaa voidaan käyttää suunnittelun ohjauksen apuna hankesuunnitteluvaiheen tavoitteiden asettamisesta lopullisten rakenne- ja järjestelmävaihtoehtojen vertailuun asti. Lisäksi laskelmaa voi hyödyntää käytön aikana vertailtaessa energia- ja muita ylläpitokustannuksia tavoitteisiin.

Laskennan tuloksena saadaan selkeät ja havainnolliset laskelmat kuvaajineen, joiden perusteella päätösten tekeminen on helppoa. Edullisimmillaan laskelma maksaa vain muutamia satasia ja säästää helposti siihen investoidun hinnan takaisin moninkertaisesti, kun elinkaarikustannukset voidaan optimoida suunnitteluvaiheessa.

Elinkaarikustannuslaskentaan panostamisella on vaikutusta myös kiinteistön tulevaan arvoon, kun ylläpitokustannukset on huomioitu jo investointivaiheessa. 

ECost-laskelman malliraportin voit ladata tästä.

Ota yhteyttä tai pyydä tarjousta. Kerromme mielellämme aiheesta lisää. Lisätietoja antaa:

Ari-Matti Jänkälä, puh. 0500-581 260

Sähköpostilla: projektipalvelu@prodeco.fi

 

Käytämme sivustollamme evästeitä. Jatkamalla sivustolla, hyväksyt evästeiden tallentamisen laitteellesi. Lisätietoja