panorama

Projektinjohtopalvelu

Useiden rakennushankkeiden tehokkain ja taloudellisin toteutustapa on projektinjohtopalvelu. Projektinjohtopalvelulla tai projektinjohtorakennuttamisella tai tarkoitetaan sellaista hankkeen toteuttamismuotoa, jossa rakennustyö jaetaan useisiin hankkeen etenemisen myötä kilpailutettaviin osaurakoihin (OU).

Projektinjohtorakennuttaja toimii läheisessä yhteistyössä tilaajan kanssa ja tilaaja säilyttää aina lopullisen päätösvallan suunnitelmiin ja hankintoihin. Koska hankkeessa ei ole pääurakoitsijaa, työmaan johtovelvollisuudet, kuten työmaan yleisjohdon ja aikataulusuunnittelun, hoitaa projektinjohtorakennuttaja.

Onnistunut projektinjohtorakentaminen edellyttää paitsi projektin kokonaishallinnan osaamista myös hankintatoimen hallintaa ja työmaan yleisjohdon kokemusta. Prodecon henkilökunnan kokemus sekä rakennuttamisesta että urakoinnista antaa hyvän pohjan projektinjohtorakennuttajana toimimiseen.


Neljä hyvää syytä valita projektinjohtorakennuttaminen

1. Kustannukset
Perinteisessä pääurakkamuodossa rakennuttaja tekee urakkasopimuksen yhden rakennusurakoitsijan kanssa, joka teettää yleensä merkittävän osan hankkeen töistä alaurakoitsijoilla. Näihin alaurakoihin pääurakoitsija lisää tarjouksessaan oman markkinatilanteesta riippuvan katteensa. Näin ollen tilaajan maksettavaksi tulee aina kertautuvaa katetta. Projektijohtorakennuttamisessa, jossa osaurakoiden sopimukset tehdään suoraan tilaajan lukuun, ei kaksinkertaista katetta muodostu. Lisäksi projektinjohtorakennuttamisessa tilaajan vaikutusmahdollisuus hankkeen kustannuksiin säilyy pitkälle rakentamisvaiheeseen asti, kun suunnitteluratkaisuja ja hankintoja ei sidota pääurakkasopimuksella heti rakentamisvaiheen alussa. Kustannussäästöä saadaan myös hankkeen kokonaisaikataulun lyhentymisestä.

2. Aikataulu
Projektinjohtorakennuttamisessa hankkeen kokonaiskesto lyhenee suunnittelu- ja rakentamisvaiheen limittymisen ansiosta. Tästä huolimatta suunnittelun kokonaiskesto voi olla tavallista pitempi, mikä parantaa suunnittelun laatua ja pienentää virheriskiä. Hankkeen kokonaisaika lyhenee ilman, että rakentamisvaiheen aikataulua tarvitsee tarpeettomasti kiristää. Toisaalta kiireellisissä hankkeissa rakentamisvaihetta voidaan lyhentää osaurakoiden aikataulun ohjauksella. Aikatauluhäiriöihin voidaan myös reagoida tavallista paremmin muuttamalla osaurakoiden aikatauluja.

3. Joustavuus ja ohjattavuus
Projektinjohtorakennuttamisessa tilaajan ohjausmahdollisuus säilyy koko hankkeen ajan ja rakentamista ohjaa ainoastaan tilaajan etu. Projektinjohtorakennuttajalla ei ole missään vaiheessa ristiriitaisia tavoitteita tilaajan kanssa, joten muutokset voidaan toteuttaa kitkattomasti. Muutostilanteissa rakennustyö voidaan sopeuttaa muuttuneisiin suunnitelmiin ilman että aikataulu merkittävästi kärsii.

4. Laatu
Kaikki hankintapäätökset tehdään yhteistyössä tilaajan kanssa, jolloin jokaisessa hankinnassa voidaan valita tilaajan kannalta hinta-laatusuhteeltaan paras vaihtoehto. Toteutussuunnittelun tehdään tavallista pidemmällä aikajänteellä, mikä mahdollistaa myös hyvän suunnittelun tason.

Sivun alkuun

Millaisiin hankkeisiin projektinjohtorakennuttaminen sopii?

Projektinjohtorakennuttamisen avulla voidaan toteuttaa periaatteessa lähes kaikenlaisia rakennushankkeita. Erityisen hyvin se sopii kuitenkin seuraavanlaisiin kohteisiin:

1. Korjausrakentaminen
Korjausrakentamiselle tyypillistä on rakentamisen aikana esiin tulevat ennakoimattomat tilanteet, jotka aiheuttavat usein suunnitelmamuutoksia ja merkittäviä lisäkustannuksia. Projektinjohtorakentamisen joustavuus mahdollistaa suunnitelmamuutoksiin reagoimisen ilman ylimääräisiä kustannuksia ja aikatauluviiveitä.

2. Vaativat erikoiskohteet
Erikoiskohteisiin projektinjohtorakentaminen sopii erityisesti joustavuutensa vuoksi. Kun suunnittelu ja rakentaminen on pitää mahdollisimman pitkään tilaajan käsissä, myöhäisetkin muutokset voidaan toteuttaa hankkeen siitä merkittävästi kärsimättä.

3. Suuret kohteet
Suurissa kohteissa rakentamisen jakaminen erillisiin osaurakoihin on perusteltua taloudellisesti ja laadullisesti. Myös ajansäästöt korostuvat suurissa hankkeissa ja osaurakoihin jakaminen parantaa hankkeen hallintaa sekä ohjattavuutta.

4. Kiireelliset kohteet
Hankkeen ajansäästön merkitys korostuu erityisesti kohteissa, jotka halutaan käyttöön mahdollisimman pian. Usein ajansäästö on myös kustannussäästöä, kun kohde alkaa tuottaa tavallista nopeammin.


Ota yhteyttä tai pyydä tarjousta. Kerromme mielellämme aiheesta lisää. Lisätietoja antaa:

Ari-Matti Jänkälä, puh. 0500-581 260

Sähköpostilla: projektipalvelu@prodeco.fi

Sivun alkuun


Käytämme sivustollamme evästeitä. Jatkamalla sivustolla, hyväksyt evästeiden tallentamisen laitteellesi. Lisätietoja